Improvizatiile pline de savoare si originalitate ale unora dintre candidatii din Neamt la testele nationale i-au determinat pe profesorii corectori sa le colectioneze. Ele dau dovada ca unii elevi au fost mult pe linga subiectele de literatura si gramatica, dar in speranta ca vor primi ceva in plus pentru "creatie" au scris ce le-a trecut prin minte, poate pentru a descreti si fruntile corectorilor.
Iata citeva dintre "perlele" elevilor din Neamt:
"
"
"El auzind ca spionii din oras sint idioti nu s-a mai ferit de dinsii, ci s-au jucat chiar frumos cu ei."
"Constantin Chirita este un om iubit si de aprecierea scriitoriceasca apreciat chiar si indragit de noi."
"
"Romanul este opera mai ampla decit nuvela si mai lunga decit schita."
"Acesti prieteni nu il prea adora si de aceea au pus la cale o metoda: aceea de al omori."
"
"
"Insa Vitoria nu voia ca fiica ei sa se marite cu un om prin care sa corespondeze prin scrisori si sa primeasca fel si fel de cadouri de la turci."
"Tic observa o fata cu rochie alba de nu te puteai uita la ea de bruneta ce era."
Unii candidati au fost nemultumiti de mediul cam arhaic in care se desfasoara actiunea romanului, astfel ca au mai modificat, prin punctele esentiale, elementele de decor ale povestii originale. In astfel de situatii, eroina lui Sadoveanu este transportata direct in viitor in adevarate incercari de adaptare moderna a romanului. O parte din candidati au fost atit de "prinsi" de actiunea cartii incit ideile ajung sa se bata cap in cap si sa atraga formulari comice prin absurdul lor: "Asasinii si-au dus la bun capat treaba iar acum traiesc fericiti impreuna cu cei ucisi". "Tema centrala a romanului este cautarea si cunoasterea adevarului unde incepe sa se produca spre sfirsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea si pina in zilele noastre".
(sursa: Jones, Barosanul)